• Vakmanschap
  • Leidinggeven
  • Veiligheid
  • Continu verbeteren

Fysieke belasting- tillen en dragen

VooropleidingGeen specifieke vooropleiding vereist.
Cursusduur1 dag
Max. aantal deelnemers12
Kosten per deelnemer
€ 295,00

Cursus in het kort

In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo-wet) is vastgelegd dat de werkgever verplicht is het veiligheids- en gezondheidsrisico op de werkplek zoveel mogelijk te beperken. Hieruit vloeit de noodzaak voort werknemers hierover voor te lichten of instructie te geven en dit regelmatig te herhalen. Werknemers die regelmatig moeten tillen en dragen, lopen een gezondheids­risico door overbelasting van bijvoorbeeld hun rug. Eenmaal opgelopen gezondheidsschade door zwaar tillen is vaak niet of slechts ten dele te herstellen. Rugklachten vormen dan ook een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Het belang van goed tillen en dragen is dus niet alleen het belang van de werknemer maar ook dat van de werkgever.

Doel

Het doel van deze cursus is bewustwording van de gezondheidsrisico's door overbelasting en het bijbrengen van technieken waarmee verantwoord tillen en dragen mogelijk wordt.

Voor wie

Medewerkers die regelmatig moeten tillen en dragen en een gezondheidsrisico lopen door overbelasting van bijvoorbeeld hun rug.

Inclusief

  • Lesmateriaal
  • Lunch
  • Bewijs van deelname

De eigen werkplek staat centraal. Voorafgaand aan de training zullen video-opnames gemaakt worden van de werkplek(ken) van de deelnemers. Deze opnames staan centraal gedurende de lesdag en dienen als leidraad om inhoud te geven aan veilig en gezond tillen en dragen. Daarnaast zullen ook de desbetreffende werkplekken bezocht worden.

Op de eigen werkplek zal de deelnemer geconfronteerd worden met zijn techniek van tillen en dragen en zal de instructeur daar waar nodig corrigeren. Ter ondersteuning van deze praktijk­gerichte training ontvangt de deelnemer een handig naslagwerk.

Inschrijfdata zijn nog niet bekend voor deze opleiding

Locatie
Startdatum
Kosten per deelnemer
Lesdagen