10
mei
10
mei
Wist je dat ons gedrag heel erg wordt beïnvloed door de omgeving. Bijvoorbeeld door de fysieke omstandigheden (zoals temperatuur, regen en herrie) maar ook door de mensen om ons heen. We volgen heel vaak het voorbeeld van andere mensen of in bepaalde gevallen zetten we ons juist hier tegen af en laten juist het tegenovergestelde zien. Bijvoorbeeld het verschijnsel dat veel mensen tegenwoordig een tatoeage hebben of kinderen die graag hun favoriete popgroep imiteren.
Kennis van de mechanismen die hier achter zitten kunnen je helpen om als leidinggevende of als trainer te begrijpen waarom sommige personen bepaald (onbegrijpelijk) gedrag vertonen. Bovendien geven de principes van voorbeeldgedrag je handvatten om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Met deze kennis kun je op een natuurlijke wijze mensen sturen zodat zij bepaald gewenst gedrag vertonen of ongewenst gedrag achterwege laten.
Een hele natuurlijke manier van leren is het nadoen van wat anderen doen. We observeren en proberen daarna dingen zelf uit. Hoeveel kinderen hebben er niet geprobeerd om die spectaculaire breakdance-capriolen zelf onder te knie te krijgen of probeerden datzelfde trucje uit te halen als Johan Cruiff dat deed tijdens het WK van 1974? Of wie heeft er niet een keer geprobeerd om (stiekem op z’n slaapkamer) zich de bekende ‘moonwalk’ van Michael Jackson eigen te maken? En er zijn op internet ook veel grappige filmpjes te vinden van hele jonge kinderen die typische gedragingen van hun ouders hebben overgenomen of hele jonge meisjes die net als mama zichzelf hebben proberen op te maken.
We kunnen dus ook de principes van voorbeeldgedrag uitstekend gebruiken voor het inwerken van nieuwe collega’s of voor het aanleren van nieuwe vaardigheden. Het is een hele natuurlijke manier van leren. Ben je benieuwd hoe we in onze verschillende communicatie trainingen zoals motiverend leidinggeven of effectief communiceren gebruik maken van het voorbeeldgedrag van jezelf en anderen?
Meld je dan aan eens aan!