Wat te doen bij botbreuken?

16

jan

16

jan

Terwijl een frisse wind door het land waait en de temperaturen dalen, zijn we daadwerkelijk in de winter beland. Hoewel dit seizoen zijn charme heeft, brengt het ook verhoogde risico's met zich mee, zoals gladde straten en paden, en bijgevolg een toename in het aantal valpartijen en botbreuken.

Bij SBK Opleidingen hechten we veel waarde aan veiligheid en willen we je graag informeren over de juiste handelswijze bij botbreuken tijdens deze winterse omstandigheden. Hoewel het beter is om ongevallen te voorkomen, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je correct handelt als er toch een ongeluk gebeurt.

Hoe herken je een botbreuk?

  • Pijn op de plaats van de breuk;
  • Een zwelling op de plaats van de breuk door een onderhuidse bloeding of doordat een bot door verplaatsing tegen de huid drukt;
  • Het niet kunnen gebruiken van het gebroken lichaamsdeel;
  • Moeite met ademhalen als het een ribbreuk betreft;
  • Een abnormale stand;
  • Een abnormale beweeglijkheid;
  • Het zichtbaar zijn van een uitwendige wond;
  • Voelbaar en hoorbaar gekraak van het bot.

Wat kun je doen in het geval van een botbreuk?

  1. Laat als het kan, het slachtoffer in de houding blijven waarin je hem hebt aangetroffen. Het verplaatsen van het slachtoffer kan de toestand verergeren.
  2. Je mag het gebroken lichaamsdeel niet in de goede positie terugbrengen of recht leggen. Ook niet als het lichaamsdeel bleek of blauw verkleurd is.
  3. Laat het slachtoffer het gebroken lichaamsdeel zo mogelijk zelf ondersteunen door het voorzichtig vast te houden. Ondersteun een gebroken been in de gevonden positie met handen, tassen, jassen of een deken.
  4. Leg een kompres losjes op de wond en plak het vierzijdig af als er een wond op de plaats van de breuk te zien is.
  5. Zorg dat het gebroken lichaamsdeel zo min mogelijk bewogen kan worden.

Zorg voor medische hulp: Onthoud dat dit geen vervanging is voor professionele medische hulp. Zodra het slachtoffer is gestabiliseerd, moet er zo snel mogelijk medische hulp worden ingeschakeld. Bel het alarmnummer en stel hen op de hoogte van het incident en de mate van letsel.

We hopen dat je deze informatie nuttig vindt en dat het je kennis weer opfrist of je bewustzijn over hoe te handelen bij botbreuken vergroot. Onthoud dat preventie altijd de beste aanpak is, dus zorg ervoor dat je tijdens deze winterse omstandigheden uitkijkt waar je loopt en altijd bereid bent om te helpen in geval van een ongeval.

Bij SBK Opleidingen bieden we ook BHV trainingen aan die u kunnen helpen om goed voorbereid te zijn op noodsituaties zoals botbreuken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of aanmelden.

Bekijk al onze BHV trainingen >

 

Onze opdrachtgevers